Politika privatnosti

Prikupljamo samo podatke potrebne za:

 • pružanje usluge i podrške,
 • poboljšanje tvojeg korisničkog iskustva,
 • unaprjeđenje usluge i informiranje o novim uslugama,
 • zadovoljavanje zakonskih propisa.

 

Daješ nam podatke upisivanjem u forme kod korištenja usluga ili ih automatski prikupljamo kad koristiš Lajavce, a neke podatke dobivamo i iz drugih izvora.

 

Prikupljamo podatke koje upisuješ prilikom:

 • registracije, pisanja oglasa, ispunjavanja anketa, upitnika, i ostalih online obrazaca,
 • komunikacije s drugim korisnicima kroz poruke na Lajavcima,
 • pružanja podrške, savjeta ili odgovora na prigovore,
 • drugih aktivnosti na Lajavcima.

Pri tome prikupljamo ime i prezime, podatke za kontakt i ostale podatke koje upisuješ.

 

Automatski možemo prikupiti i podatke koji su dostupni prilikom pristupa i korištenja Lajavaca:

 • geolokaciju samo ako si omogućio korištenje,
 • informacije o uređaju koji koristiš (model, identifikator uređaja, mobilna mreža i slično),
 • zapise o korištenju usluga koji mogu sadržavati IP adrese, vrijeme i trajanje pristupa, vrstu preglednika, način pristupa Lajavcima, pregledane stranice, greške tijekom korištenja i slično,
 • koje usluge koristiš, kada i na koji način.

 

Iz ostalih izvora:

 • od drugih korisnika (npr. komentari, ocjene, prijave zloupotreba i slično),
 • društvenih mreža ako si povezao račun na Lajavcima s računom društvene mreže (npr. ime korisničkog profila, broj telefona, adresu e-pošte i ostale podatke za koje nam daš dozvolu).

 

Usluge Lajavaca nisu ti namijenjene ako imaš manje od 16 godina, ali za podatke koje prikupljamo ili obrađujemo ne možemo znati odnose li se na djecu. Savjetujemo svim roditeljima i skrbnicima da djecu poduče o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu.

Prikupljene podatke, kao i podatke koje saznamo kroz pružanje usluga, obrađujemo samo u svrhu:

 • za koju su isti dani,
 • za koju si dao privolu,
 • utemeljenu na pravnoj osnovi: mjerodavnim zakonskim propisima, legitimnim interesom ili Uvjetima korištenja.

 

Imaš pravo:

 • znati koje tvoje osobne podatke imamo i obrađujemo,
 • zatražiti ispravak,
 • prenijeti svoje podatke i sadržaje,
 • odustati u bilo kojem trenutku od danih suglasnosti, djelomično ili u cijelosti.
 • Ako imaš primjedbu vezano uz svoja prava, možeš podnijeti pritužbu nadležnoj Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

 

Možemo koristiti tvoje osobne podatke kako bismo:

 • ti pružili informacije i pomoć,
 • ti omogućili i olakšali korištenje internetskog portala Lajavci,
 • prilagodili sadržaj tvojim interesima i lokaciji,
 • proveli ankete i prilagodili se tvojim potrebama,
 • obavijestili te o novim uslugama i ažuriranjima usluga,
 • pružili informacije o događajima i posebnim ponudama,
 • pružili informacije naših partnera koje te možda zanimaju,
 • spriječili prijevare ili druge zabranjene ili nezakonite aktivnosti,
 • zaštitili sigurnost i integritet Lajavaca i tvojih podataka,
 • napravili poslovne i statističke analize te prema njima razvijali nove usluge i proizvode,
 • ispunili zakonske obaveze.

 

Ne prodajemo, ne iznajmljujemo niti posuđujemo popis korisnika ili osobne podatke korisnika trećim stranama.

Podatke koje smo anonimizirali ili agregirali, na način da te više ne mogu prepoznati kao određenu fizičku osobu ne smatramo osobnim podacima.

Lajavci za svoj rad koriste prvenstveno softver koji je u širokoj upotrebi te za koji se općenito smatra da zadovoljava visoke standarde informacijske sigurnosti. Sav se softver redovno nadograđuje na posljednje dostupne stabilne inačice.

Za smještaj (hosting) koristimo usluge etabliranih međunarodnih pružatelja usluga smještaja stranica te se u tom segmentu oslanjamo na njihove visoke standarde informacijske sigurnosti.

Sav promet između tvojeg uređaja i Lajavaca zaštićen je od čitanja i mijenjanja od strane trećih strana korištenjem SSL certifikata, odnosno HTTPS protokola.

Tvoje podatke dijelimo samo s partnerima koji su u ugovornom odnosu i samo podatke neophodne za pružanje određenih usluga. Sve osobe koje imaju pristup tvojim podacima i naši partneri imaju obavezu čuvanja povjerljivosti u okviru ugovorenog odnosa, kao i provođenje organizacijskih i tehničkih mjera zaštite.

S korisnicima interneta i Lajavaca, a možeš sam odabrati koje osobne podatke želiš javno objaviti na Lajavcima ili razmijeniti s drugim korisnicima prilikom korištenja naših usluga.

 

Treće strane obrađivat će tvoje podatke samo:

 • u svrhu pružanja usluga Lajavaca kao što su: analize podataka, isporuke elektroničke ili zemaljske pošte, provjere ispravnosti podataka i slično;
 • u svrhu pružanja usluga Lavacima kao što su: hosting, IT usluge, usluge odvjetnika i drugih savjetnika. 

 

Ako su propisani zakonom u svrhu:

 • ispunjenja mjerodavnog zakona, podzakonskog akta ili drugog propisa,
 • otkrivanja, sprečavanja ili rješavanja prijevara i sigurnosnih ili tehničkih poteškoća koje se odnose na Lajavce ili osobne podatke korisnika.

 

Pružatelji usluga i treće osobe obrađivat će osobne podatke temeljem naših uputa i u skladu s ovom Politikom i drugim mjerodavnim propisima (Opće uredbe o zaštiti podataka (EU) 2016/679, Zakonu o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka i drugim primjenjivim zakonima ovisno o obradi).


Za više informacija o prijenosu podataka trećim stranama pošalji upit elektroničkom poštom na podrska@lajavci.com.

Koristimo alate pomoću kojih analiziramo korištenje Lajavaca i prikupljamo informacije o tvojim navikama i aktivnostima čime bolje prepoznajemo tvoje potrebe u svrhu poboljšanja kvalitete ponude.

Koristimo svoje kolačiće kao i kolačiće svojih partnera kako bih prepoznao tvoje računalo te pružio ti bolju uslugu.

Prikupljeni podaci ne povezuju se s tvojim osobnim podacima na Lajavcima.

Navedeni alati mogu prikupljati i pohranjivati tehničke podatke kao što su kolačići, IP adresa korisnika i/ili posjetitelja, identifikator mobilnog uređaja, podatke o pregledniku i slično, ali pritom ne identificiraju osobu.

Putem odgovarajućih postavki na svom računalu, pregledniku ili mobilnom uređaju možeš odbiti ili izbrisati kolačiće i nastaviti koristiti Lajavce, u tom slučaju neke funkcije Lajavaca neće ti biti u potpunosti dostupne.

U svakom trenutku možeš podnijeti zahtjev za brisanjem osobnih podataka koji su prikupljeni u okviru korištenja usluga Lajavaca ili ograničiti svrhu korištenja svojih podataka djelomično ili u cijelosti.

U svakom trenutku možeš ograničiti korištenje adrese elektroničke pošte za slanje naših  obavijesti i promotivnih poruka.

Zahtjev za brisanjem i ograničenjem obrade možemo odbiti ako ne možemo potvrditi tvoj identitet kao vlasnika osobnih podataka ili ako postoje druga zakonska ograničenja.

Brisanje osobnih podataka možeš zatražiti slanjem elektroničke pošte na adresu podrska@lajavci.com. Po zaprimljenom zahtjevu za brisanje, potvrdit ćemo da smo primili zahtjev i pokrenuti proceduru zatvaranja tvojeg korisničkog računa.

Tvoje podatke ćemo čuvati ovisno o svrsi i sukladno mjerodavnim propisima ili legitimnim interesima koji proizlaze ili su vezani uz korištenje Lajavaca i po isteku definiranog roka obrisati. Na primjer, zapise vezane za financijske transakcije ili račune dužni smo čuvati u skladu sa zakonski definiranim rokom, ostale kategorije podataka čuvati ćemo do roka koji smo odredili za sprječavanje prijevara, odgovore na prigovore ili druge legitimne svrhe (2 godine). Ako se rok brisanja produži zbog tehničkih ili drugih opravdanih razloga, obavijestit ćemo te putem elektroničke pošte.

Ti si vlasnik svojih podataka i imaš pravo na informaciju koje podatke čuvamo ili obrađujemo te možeš poslati zahtjev za dodatne informacije.

Zahtjev možemo odbiti ako ne možemo potvrditi tvoj identitet kao vlasnika osobnih podataka ili postoji neko drugo ograničenje.

Svoje podatke možeš vidjeti u sučelju za registrirane korisnike.

Ako želiš više informacija ili nisi registrirani korisnik Lajavaca pošalji nam zahtjev slanjem elektroničke pošte na adresu podrska@lajavci.com.

Važno je da imaš točne podatke, povremeno ih provjeri.

Kako bismo ti pomogli možemo provesti i provjeru ispravnosti podataka u tehnički i zakonski dopuštenom opsegu, kao što je verifikacija broja telefona, adrese elektroničke pošte i ostalih podataka.

Zahtjev za ispravak možemo odbiti ako ne možemo potvrditi tvoj identitet kao vlasnika osobnih podataka, a obavijestit ćemo te ako postoji neko drugo ograničenje za ispravak.

Na Lajavcima možeš naći poveznice koje će te odvesti na stranice drugih davatelja usluga na koje se ne odnosi naša Politika privatnosti.

Ako si napustio naše stranice slijedeći poveznicu, molimo te da se upoznaš s njihovim pravilima privatnosti i načinom na koji štite tvoje osobne podatke.

Povremeno možemo izmijeniti ova pravila, a promjene Politike objavit ćemo uz ovu Politiku privatnosti. Kod izmjena ove Politike prethodne verzije možeš zatražiti mailom na podrska@lajavci.com. U slučaju značajnih promjena registrirane korisnike obavijestit ćemo o promjenama i putem elektroničke pošte.

Ovo je inicijalna verzija Politike i na snazi je od 1.2.2020.

Registracijom ili nastavkom korištenja Lajavaca nakon promjene Politike potvrdio si da si upoznat s važećim pravilima i da pristaješ na obradu podataka u navedene svrhe.

Upite i primjedbe vezane uz ovu Politiku te dodatne informacije oko tvojih osobnih podataka prikupljenih na Lajavcima možeš dostaviti putem elektroničke pošte na adresu podrska@lajavci.com.

Internetski portal Lajavci je u vlasništvu Jurice Mikulića, Zagreb, Travanjska 4, OIB: 85416951364 (u daljnjem tekstu Lajavci).